Ticari işletmelerin ticari hayatları boyunca tutmakla yükümlü oldukları defterler olduğunu biliyoruz. Bu defterler, işletmenin iktisadi durumunu, mali göstergelerini, borç ve alacak ilişkilerini kayıtlar halinde içerir. İşletmelerin çeşitlerine göre tutmak mecburiyetinde oldukları farklı defterler vardır. e-Defter, şekil hükümlerinden bağımsız olarak Vergi Usul Kanunu (VUK) ve/veya Türk Ticaret Kanunu'na göre tutulması zorunlu olan defterlerde yer alan tüm bilgileri içeren bir elektronik kayıtlar bütünüdür.
Kimler e-Deftere geçmek zorundadır? Kimler e-deftere kendi isteğiyle geçebilir?
1 sıra numaralı Elektronik Defter Genel Tebliği, yevmiye defteri ve büyük defterin e-defter olarak oluşturulup kaydedilmesi, saklanması ve ibraz edilmesi için mükelleflerin aşağıdaki koşulları sağlamasını ister:
4 Nisan 2014'te yayınlanan başvuru kılavuzu ile kağıt başvurular kaldırılmıştır. Yani artık e-Deftere elektronik olarak da başvurulabilir.
e-Defter beyan başvurusu nasıl yapılır?
Bir e-Mikro hizmeti olan My e-Defter ile Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) standartlarıyla hazırlanan yevmiye defteri ve defter-i kebiri, elektronik olarak GİB'e gönderip dosyalar halinde yasal olarak belirlenmiş süre boyunca Mikro Yazılım güvencesiyle iç rahatlığıyla saklayabilirsiniz. Eğer tüzel kişiyseniz mali mühür ile, gerçek kişiyseniz elektronik imza ile GİB sayfasından Mikro e-Defter opsiyonunu seçerek başvuruda bulunmanız mümkün: https://uyg.edefter.gov.tr/edefterbasvuru/
Mali mühür nedir, nasıl alınır?
Mali mührün içeriği ve başvuru şartlarıyla ilgili aklınıza takılan her şeyi şu yazımızdan öğrenebilirsiniz:
Mali mühür nedir, nasıl alınır?
e-Defter başvuru sorgusu
Daha önce başvurduysanız e-defter başvurunuzun durumunu sorgulayabilir ve hangi aşamada olduğunuzu öğrenebilirsiniz:
e-Defter başvurunuzun durumunu nasıl sorgulayabilirsiniz?
e-Fatura kullanmadan e-defter kullanabilir misiniz?
e-Defter kullanmaya başlamak için e-fatura kullanıcısı olmanız gerekmiyor. e-Fatura uygulamasına dahil olmadan da e-defter kullanabilirsiniz.