Elektronik faturanın e-Fatura ve e-Arşiv olmak üzere iki türü vardır. E-Arşiv, faturaların ikinci nüshasının elektronik ortamda oluşturulup saklanmasını, gerektiğinde elektronik olarak ibraz edilmesini sağlar. Veri format ve standardı Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından belirlenen e-Arşiv hizmeti, 433 sıra numaralı Vergi Usul Kanunu (VUK) Genel Tebliği düzenlemesi ile uygulamaya geçmiştir. E-Fatura sadece e-Fatura mükellefleri arasında kesilip gönderilir. E-Arşiv ise göndericinin e-Fatura, alıcının kağıt fatura kullanıcısı olması halinde gerçekleşir. Yani herkese e-Fatura kesilemez; yalnızca e-Fatura kullanıcılarına e-Fatura kesilebilir. E-Fatura kullanıcısı olmayan kişi ve kuruma kağıt fatura ya da e-Arşiv Fatura düzenlenir. E-Arşiv kullanıcısı olabilmek için öncelikle e-Fatura kullanıcısı olmak gerekir.
e-Arşiv'in Avantajları
Donanım ve yazılım gibi hiçbir maliyet yüküne girmeden ve Gelir İdaresi Başkanlığı'na (GİB) başvuru yapmadan hızlı ve güvenli şekilde e-Arşiv sistemine geçebilirsiniz.
- Firmanızın uluslararası finansal standartları yakalamasının yanı sıra, Maliye Bakanlığı'nın belirlediği koşullara uygun, her an iç ve dış denetime hazır bir elektronik fatura sistemine kavuşmasını sağlar.
- İş süreçlerinizi hatadan arındırıp optimize eder; verimliliğinizi artırır
- Hem masaüstü hem bulut iş çözümleriyle tam entegre olarak çalışır.
- Mikro yazılım güvencesi ile göndermiş ve almış olduğunuz tüm faturalarınız 10 yıl boyunca ücretsiz olarak saklanır.
- Kâğıda dökme ve kargo ile gönderme maliyetlerini ortadan kaldırarak tasarruf etmenizi sağlar. Aynı zamanda kâğıt kullanımını azaltır, çevreyi korumaya yardımcı olur
- Faturalama sürecini hızlandırarak ödemelerinizi zamanında almanıza yardım eder.
- Hem masa üstü hem bulut iş çözümleriyle tam entegre olarak çalışır.
e-Arşiv Hizmetinden Faydalanma Yöntemleri
1. Mikro Yazılım Ticari Paket Program
Mikro Yazılım Programı ve e-Fatura modülü sayesinde kestiğiniz faturalar dijital olarak mühürlenmiş bir şekilde, GİB'e iletilir. Tedarikçilerinizin size gönderdiği e-Fatura'lar GİB posta kutusundan alınıp Mikro Programınıza otomatik işlenir ve muhasebeleşir.
2. MikroX
Mikro Yazılım tarafından geliştirilen bulut teknolojisi ile çalışan online ön muhasebe programı sayesinde e-faturalarınızı hızlı ve kolayca hazırlar bir tuş ile gönderebilirsiniz.
3. Mikro Yazılım e-Fatura ve e-Arşiv Portal
Hiçbir yatırım maliyeti ödemeden elektronik ortamdan fatura göndermenizi, almanızı, saklamanızı ve görüntülemenizi sağlayan, Maliye Bakanlığı standartlarıyla tam uyumlu bir e-Arşiv sistemine geçebilirsiniz.
e-Arşiv Aktivasyon Adımları
e-Fatura kullanıcısı iseniz;
Gelir İdaresi Başkanlığına başvuru yapmadan e-Arşiv hesabınızı kayıt formunu doldurarak hemen aktif edebilirsiniz. e Arşiv Kayıt Formu için Tıklayınız.
e-Arşiv servisinizi kullanmaya başlamadan önce 0850 225 10 10 numaralı telefondan e-Mikro destek hattına ÜCRETSİZ ulaşarak ayarlarınızı yaptırabilirsiniz.
e-Arşiv SMS Nedir?
e-Arşiv SMS Hizmeti sayesinde kestiğiniz e-Arşiv Faturalarını müşterilerinizin cep telefonlarına SMS ile de iletebilirsiniz. Bu sayede müşterileriniz e-Mikro Portal'inde ve Mikro yazılımınız içerisinde gerekli ayarları yapmanız yeterlidir.
Ayarlarınızı nasıl yapacağınızı öğrenmek için tıklayın.
Sıkça Sorulan Sorular
E-Arşiv nedir?
Elektronik faturanın e-Fatura ve e-Arşiv olmak üzere iki türü vardır.
E-Arşiv, faturaların ikinci nüshasının elektronik ortamda oluşturulup saklanmasını, gerektiğinde elektronik olarak ibraz edilmesini sağlar. Veri format ve standardı Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından belirlenen e-Arşiv hizmeti, 433 sıra numaralı Vergi Usul Kanunu (VUK) Genel Tebliği düzenlemesi ile uygulamaya geçmiştir.
E-Fatura sadece e-Fatura mükellefleri arasında kesilip gönderilir. Yani herkese e-Fatura kesilemez; yalnızca e-Fatura kullanıcılarına e-Fatura kesilebilir.
E-Arşiv ise göndericinin e-Fatura, alıcının kağıt fatura kullanıcısı olması halinde gerçekleşir. E-Fatura kullanıcısı olmayan kişi ve kuruma kağıt fatura ya da e-Arşiv Fatura düzenlenir.
E-Arşiv’den kimler faydalanabilir?
Tüm firmalar e-Arşiv uygulamasına geçerek maliyetlerini düşürebilir ve işlerini hızlandırabilirler. e-Arşiv Uygulamasından yararlanmak isteyen mükelleflerin, öncelikle e-fatura uygulamasına kayıtlı olmaları gerekmektedir.
Elektronik Fatura Kayıt Sistemi (EFKS) kapsamında faturalarını elektronik ortamda oluşturma ve muhafaza izni almış olan mükellefler, 1/4/2015 tarihinden geç olmamak üzere Başkanlığın kendilerine yazıyla bildireceği bir tarihe e-Arşiv Uygulamasına geçmek zorundadırlar.
İnternet üzerinden mal ve hizmet satışı yapan ve 2014 yılı gelir tablosu brüt satış hasılatı tutarı 5 milyon lira ve üzerinde olan mükellefler, en geç 1/1/2016 tarihine kadar e-Arşiv Uygulamasına geçmek zorundadır. Brüt satış hasılat şartını 2014 mali yılından sonraki dönemlerde sağlayan kullanıcılar Gelir/Kurumlar vergisini verdikleri mali yıldan sonraki mali yıl başında mükellef olmak zorundadır.
E-Arşiv ile E-Fatura arasındaki farklar nelerdir? E-Fatura
B2B (işletmeler arası) faaliyetler içindir
Kağıt baskısının resmi hükmü yoktur.
GİB merkezi mesajlaşma platformu olarak işlev görür.
UBL-TR veri formatının kullanılması zorunludur.
Zaman damgası yoktur, belgeler yalnızca mali mühür ile onaylanır.
421 numaralı tebliğ ile kritik sektörlere zorunluluk getirilmiştir. Hem alıcı hem de satıcı e-Fatura uygulamasına kayıtlı olmalıdır. E-Arşiv
B2B (işletmeler arası) ve B2C (firmadan tüketiciye) faaliyetler içindir.
Elektronik belgenin basılmasını sağlar.
GİB'e raporlama ile bilgi verir. Mesajlaşma platformuna geçiş yoktur.
Serbest veri formatı veya istenmesi halinde UBL-TR veri formatı kullanılır.
Zaman damgası ve mali mühür ile onaylanır ve muhafaza edilir.
Satıcı e-Fatura uygulamasına kayıtlı olmalıdır. Alıcılar için böyle bir zorunluluk yoktur.
E-Arşiv’den nasıl faydalanabilirim?
Aşağıdaki yöntemlerden birini seçerek e-Arşiv uygulamasınan yararlanabilirsiniz.
1. GİB e-Fatura Portalı
2. Entegrasyon Yöntemi
3. Özel Entegratör (emikro.com.tr)
Kulanmaya başlamak için yapmanız gerekenlerle ilgili Aktivasyon Adımları bölümünden yardım alabilirsiniz.
E-Arşiv’den faydalanmak için mali mühür almam gerekiyor mu?
Evet.
E-Arşiv’den faydalanmak için E-Fatura uygulamasına geçmem gerekiyor mu?
Evet. Gelir İdaresi Başkanlığı’na başvurup Özel Entegratör aracılığı ile e-Faturayı kullanacağınızı belirttikten sonra E-fatura ve E-Arşiv uygulamalarında faydalanabilirsiniz.
Zorunluluk kapsamındaki mükelleflerden değilim ancak e-Arşiv kullanmak istiyorum. Ne yapmalıyım?
Gerçek ve Şahıs şirketleri ile Anonim, Limited şirketi statüsünde olan tüm ticari işletmeler e-arşiv uygulamasından yararlanabilirler.
e-Arşiv Aktivasyon Adımları bölümümüzdeki adımları takip ederek e-Arşiv kullanmaya başlayabiliriniz.
Her bir eMikro hizmeti için farklı E-Kontör paketleri satın almam gerekir mi?
E-Kontör”, Mikro Yazılımevi’nin tüm e-mikro hizmetlerinde kullanılacak ortak para birimidir. Bu nedenle, tüm hizmetler için tek bir paket almanız yeterlidir.
E-Kontör paketini nasıl satın alabilirim?
www.emikro.com.tr sayfasına giriş yaparak “Kontör Satın Al “seçeneği ile veya çalışmış olduğunuz Mikro İş ortağını ile iletişime geçerek satın alabilirsiniz.
E-Kontör paketini aylık mı satın almam gerekiyor?
Her ay kontör alım zorunluluğu yoktur.E-Kontör paketlerinde yer alan kontörlerinizi 12 ay süre ile sınırlı olmak koşuluyla satın almanızı takip eden aylarda kullanabilirsiniz.
Bu sayede harcamalarınızı küçük parçalara bölerek nakit akışınızı optimum şekilde yönetebilir ve kontör tüketiminizi kontrol altına almış olursunuz.
Çözüm ortağımız size uygulamalı Mikro Yazılım programları sunumu yapacak. Böylece ürünlerimizle tanışacak, işletmenizin ihtiyaçlarını en doğru şekilde karşılayacak seri ve modülleri kolayca tespit edeceksiniz.
Mikro Yazılım kurumsal programlarından birini kullanıyorum.