Kağıt olarak hazırlanıp saklanan ve gerektiğinde ibraz edilen faturanın, VUK’un ilgili tebliğinde bulunan şartlara uygun şekilde elektronik ortamda düzenlenen hali olan e-arşiv faturada hangi bilgiler bulunmalıdır?
13 Sayılı Vergi Usul Kanunu'nun (VUK) 230. maddesine göre ister matbu fatura, e-fatura, ister e-arşiv fatura olsun tüm tüm faturalarda müşterinin adı, soyadı ve adresinin bulunması gerekiyor. Saha denetimlerinde ve Gelir İdaresi Başkanlığı'na (GİB) yansıya olaylara bakıldığında mükelleflerin bu alanların yerine 'müşteri', 'üye', 'isimsiz' vb. ifadeler yazdığı görülüyor ancak tüm bu yanlış uygulamalar cezai işleme tabi. GİB de mükellefleri bu konuda sık sık uyarıyor. Bir e-arşiv faturada zorunlu olarak bulunması gereken bilgiler: • Müşterinin adı • Müşterinin soyadı • Müşterinin adresi Bir e-arşiv faturada zorunlu olmayan ancak yazılması desteklenen diğer bilgiler Eğer vergi mükellefi olmayan nihai tüketicilere düzenleniyorsa • Vergi dairesi • Vergi kimlik numarası • Müşterinin TC kimlik numarası (Eğer müşteri TC kimlik numarasını paylaşmak istemezse alıcı hesap numarası alanına '11111111111' bilgisi girilebilir.)
e-Fatura kesmek için hem alıcı hem de gönderici e-fatura uygulamasına dahil olmalıdır. e-Fatura kullanıcısı olmayanlar için kağıt fatura ya da e-arşiv fatura düzenleme yapılır. Yani e-arşiv fatura kullanıcısı olmak için öncelikle e-fatura kullanıcısı olmak gerekir. Hem e-fatura hem de e-arşiv kullanıcıları e-fatura mükellefi olmayanlara e-arşiv fatura gönderebilir.
E-devlet uyumlu dijital dönüşüm çözümleri sunan E-Mikro çözümlerini inceleyin ve işletmenize en uygun olanı seçin!