e-Defter Beratları Nasıl Görüntülenir?

E-Dönüşüm Girişimcilik KOBİ 2dk
E-Dönüşüm Girişimcilik KOBİ

e-Defter nedir, neden kullanılır? e-Defter beratları ne zaman, nereye yüklenir ve nasıl görüntülenir? e-Deftere dair sorularınızın yanıtı bu yazıda…

e-Defter Nedir, Neden Kullanılır?

e-Defter yani uzun adıyla elektronik defter; şekil hükümlerinden bağımsız olarak Vergi Usul Kanunu (VUK) ve Türk Ticaret Kanunu’nun (TTK) tutulmasını mecbur kıldığı defterlerde yer alması gereken bilgileri kapsar.
Bir elektronik kayıtlar bütünü olan e-Defter, uygulaması aracılığıyla elektronik dosyalar halinde hazırlanıp kağıda bastırılmadan oluşturulur. e-Defterin değişmezliği, bütünlüğü ve kaynağının doğruluğu elektronik imza ve mali mühür ile garanti altına alınır. Böylece e-Defter, yetkililerce ispat aracı olarak da kullanılabilir.

e-Defter Başvuru Sorgulama


Vergi mükellefleri, e-Defter başvurularının durumunu sorgulayabilir. Bu işlem için aşağıdaki adımların izlenmesi yeterlidir:

  • Vergi mükelleflerinin e-Defter görüntüleyici yazılımını kullanabilecekleri bir bilgisayara veya cihaza sahip olmaları gerekir. Ardından e-Defter görüntüleyici yazılımını indirip kurmak gerekir.
  • e-Defter görüntüleyici yazılımını açtıktan sonra “Başvuru Sorgulama” sekmesine giderek gerekli olan bilgiler (e-Defter numarası, vergi levhası numarası, vergi levhası şifresi, vergi levhasının son 6 hanesi) girilir.
  • Bilgiler doğru bir şekilde girildiyse, e-Defter görüntüleyici yazılımı, vergi mükellefinin e-Defter başvuru durumunu gösterecektir.

e-Defter Beratı Nedir?

Türkiye’de 213 sayılı Vergi Usul Kanunu ve 421 Sıra nolu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği’ne göre mükellefler, belirli sınırların üzerindeki işletmeler ve özel durumlarda elektronik defter tutmak zorundadır.
e-Defter Beratı, mükelleflerin elektronik ortamda tuttuğu bu defterlerin yasal olarak geçerli olduğunu ve vergi dairesine raporlanabileceğini doğrulayan belgedir.

e-Defter Beratları Ne Zaman, Nereye Yüklenir?

e-Defter uygulamasına dahil olan mükellefler, yevmiye defteri ve defter-i kebir (büyük defter) beratlarını ilgili ayı takip eden üçüncü ayın son gününe dek Gelir İdaresi Başkanlığı’nın (GİB) portalına yüklemek mecburiyetindedir. 2 Sıra numaralı Elektronik Defter Genel Tebliği, 3. maddesi uyarınca:

  • Gerçek kişiler, e-Defterlerini, ilgili olan ayı takip eden üçüncü ayın son gününe dek kendilerine ait güvenli e-imza ya da mali mühür ile imzalamalıdır.
  • Tüzel kişiler ise e-Defterlerini, ilgili olan ayı takip eden üçüncü ayın son gününe dek (hesap döneminin son ayına ait defterler, kurumlar vergisi beyannamesinin verildiği ayın son gününe kadar) kendilerine ait mali mühür ile onaylamalıdır.

e-Defter Beratları Nasıl Görüntülenir?

e-Defter, ilgili makamlara elektronik olarak sunulur yani ibraz edilir. e-Defter berat dosyalarını görüntülemek için aşağıdaki adımları takip etmeniz yeterlidir:

  1. edefter.gov.tr’ye’ye girip indirilebilecek dosyaların olduğu bölümden berat.xslt dosyasını bilgisayarınıza indirin.
  2. İndirdiğiniz dosyayı elektronik olarak ibraz ettiğiniz berat dosyası ile aynı klasörün içine yerleştirin. Bu klasörler şuna benzer isimlerle görünür: GIB-1234567890-201901-KB-000000.xml, GIB-1234567890-201901-YB-000000.xml
  3. Son adımda klasördeki berat dosyasına sağ tıklayarak ‘birlikte aç’ komutunu kullanarak istediğiniz internet tarayıcısını seçebilir ve berat dosyalarınızı güvenle görüntüleyebilirsiniz.

Mikro Yazılım ile e-Defterlerinizi Güvenle Saklayın!

e-Dönüşüm’e geçişinizi Mikro Yazılım ile kolayca gerçekleştirin, e-Defter verilerinizi 30 yıllık Mikro Yazılım tecrübesiyle güvenle saklayın.
Mikro Yazılım ile e-Defter verilerinizi kolay ve sorunsuz bir şekilde bildirebilir, e-Defter saklama hizmeti sayesinde ise verilerinizi silinme, kaybolma, zarar görme gibi risklere karşı zahmetsizce koruma altına alabilirsiniz.


İşletmeniz için en uygun Mikro Yazılım programını seçmek için tıklayın.