KEP Adresi Nedir? Nasıl Sorgulanır?

Genel Hukuk ve Vergi 4dk
Genel Hukuk ve Vergi

Dijitalleşme, yalnızca sosyal mecralar ve oyunlardan ibaret bir oldu değildir. Son yıllarda hepimizin hayatında hissettiği gibi, resmi işlemler, bankacılık, hukuk gibi alanlarda dahi dijitalleşmenin etkisini bir hayli tecrübe ediyoruz. İnovasyonlar aynı zamanda kendine has sorunları ve çözümleri de beraberinde getiriyor. Dijital dünyada güvenlik sorunu teknolojinin en büyük dezavantajlarından birisi. Ancak bu problemin de ortadan kaldırılması için çözümler üretiliyor. Resmi işlemlerde güvenliğin sağlanması adına getirilen sistemlerden birisi de KEP adresidir.
Bu yazımızda KEP adresi nedir, nasıl alınır gibi soruları yanıtlayacağız.

KEP Adresi Nedir?

Kayıtlı Elektronik Posta’nın kısaltımı olan KEP, elektronik ortamda yapılan resmi yazışmaların yasal düzenlemelere uygun olarak ve güvenli bir şekilde yapılmasını sağlayan bir posta adresidir. Hem ülkemizde hem dünyada iletilerini güvenli bir şekilde göndermek isteyenler tarafından sıkça kullanılır.

KEP Adresi Ne İşe Yarar?

KEP, standart e-posta sisteminden farklı olarak yasal geçerlilik ve hukuki ispat gücü taşır. Gönderilen belge veya mesajın içeriği ve gönderici bilgileri değiştirilemez bir şekilde kaydedilir; elektronik postanın alıcısına ulaştığı tarih ve saat de aynı şekilde değiştirilemez .
KEP adresi, iş dünyasında, kamu kurumlarında, avukatlık gibi hukuki mesleklerde ve resmi işlemlerde sıkça kullanılır. Özellikle resmi mektuplar, ihale süreçleri, mahkeme evrakları, sözleşmeler ve diğer yasal belgelerin güvenli bir şekilde iletilmesi ve ispat edilebilmesi için tercih edilir.

KEP Adresi Nasıl Alınır?

Belge güvenliği ve resmiliğini korumak isteyen işletme ve kurumlar tarafından tercih edilen Kayıtlı Elektronik Posta sistemini almak için öncelikle bazı gerekli belgelerin toplanması gerekir. Ardından. Kayıtlı Elektronik Posta Hizmet Sağlayıcılarının herhangi birine başvuru yaparak KEP sistemi kullanılabilir.
KEP adresi alınacak döneme göre en iyi sağlayıcıların seçilmesi oldukça önemlidir.

Kep Adresi Almak Zorunlu Mu 2024

Dijital olarak belge paylaşımı ve gönderimi yapan herkesin KEP kullanım zorunluluğu bulunmaz.
Fakat 10 Haziran 2020 tarihinde 31151 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanmış olan “Resmi Yazışmalarda Uygulanacak Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik; elektronik ortam üzerinden yazışma yapan kamu kurum / kuruluşların, kendilerine Kayıtlı Elektronik Posta aracılığıyla gönderilen resmî yazışmaları kabul edebilecek idari ve teknik altyapıyı oluşturmak zorunda olduğunu belirtir.
Dolayısıyla kamu kurum ve kuruluşları ya da denetleyici kurumlar, başvuru esnasında muhatap olduğu kişilerden KEP adresi talep edebilir.

Mikro Yazılım Türkkep İş Birliğiyle KEP Adresinizi Kolayca Alın!

Mikro Yazılım olarak, 2024 yılı itibariyle KEP başvurularınızı satış kanallarımız üzerinden sizin adınıza yapıyoruz!
Mikro Yazılım Türkkep işbirliği sayesinde, kullandığınız Mikro Yazılım programları içerisinden e-Fatura itiraz işlemleri ve personel bordro ihtiyaçları gibi tüm KEP süreçlerinizi dilediğiniz yerden yönetebilirsiniz.

KEP Adresi Almak için Gerekli Belgeler Nelerdir?

KEP adresi almanın en çok dikkat edilesi gereken adımı; evrakların tam ve eksiksiz toplanması olacaktır. Bireysel, tüzel ve kamu kurumları için gereken belgeler şu şekildedir:

KEP’e bireysel başvurular için gerekli belgeler:

  • Gerçek kişiler için KEP Hesabı Ön Başvuru Formu
  • Kimlik kartı, pasaport, ehliyet gibi fotoğraflı ve üzerinde Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Numarası mevcut olan geçerli resmî bir belge

KEP’e tüzel kişi başvuruları için gerekli belgeler:

  • Ticaret sicil memurluklarından alınmış, üzerinde tüzel kişiliğin MERSİS numarası ya da Ticaret sicil numarası bulunan ticaret sicil tasdiknamesinin veya faaliyet belgesinin aslı.
  • Noter onaylı imza sirküleri (İmza sirkülerinde, kimlerin şirketi hangi konularda ne kadar süre temsil edeceği, imzasının münferiden mi yoksa bir başka temsilci ile birlikte mi geçerli olacağı bilgilerinin yer alması ayrıca müstenidatının mutlaka bulunması gerekmektedir.)
  • Başvuru yapanın kimlik tespiti için Nüfus cüzdanı, pasaport, sürücü belgesi gibi fotoğraflı ve kimlik yerine geçen üzerinde T.C. Kimlik Numarası bulunan resmî belge.
  • Başvuruda bulunacak kimse şirketin kanunî temsilcilerinin yetki verdiği kişi ise; şirketin kanuni temsilcileri tarafından imzalanmış ve şirketin kaşesi ile kaşelenmiş Tüzel Kişi Yetkilendirme Belgesi.
  • Online olarak gerçekleştirilen Kayıtlı Elektronik Posta Hesabı Ön Başvuru Numarası.

KEP’e kamu kurumu başvuruları için gerekli belgeler:

  • Kurum üst düzey yetkilisince imzalı resmî yazı (Resmî yazıda Kurumun DETSİS numarası açıkça yer almalıdır.)
  • Başvuru yapanın kimlik tespiti için Nüfus cüzdanı, pasaport, sürücü belgesi gibi fotoğraflı ve kimlik yerine geçen üzerinde T.C. Kimlik Numarası bulunan resmî belge.
  • Online olarak gerçekleştirilen Kayıtlı Elektronik Posta Hesabı Ön Başvuru Numarası.

KEP Adresi Nasıl Sorgulanır?

Günümüzde teknolojinin gelişmesi sayesinde istediğimiz her bilgiye kolay bir şekilde ulaşabiliyoruz. Son zamanlarda oldukça fazla araştırılan konulardan biriside KEP adresi sorgulama işlemidir. KEP adresi sorgulamak için şubeye gitmeden internet üzerinden işinizi halledebilirsiniz.
BTK sitesinden
Kayıtlı Elektronik Posta Sağlayıcılar
listesine göz atarak buradan başvuru ve sorgulama işlemlerinizi yapabilirsiniz. Listede, Mikro Yazılım’ın Türkkep iş birliğiyle sunmakta olduğu KEP hizmet sağlayıcısını da bulabilirsiniz.

KEP Adresine Nasıl Giriş Yapılır?

KEP adresine giriş için, seçtiğiniz kayıtlı elektronik posta sağlayıcı üzerinden kolay bir şekilde giriş işleminizi gerçekleştirebilirsiniz.

Sıkça Sorulan Sorular

KEP adresine dair kafanıza takılabilecek sorulardan bazılarının cevaplarını sizin için derledik.

Bir KEP Adresi Nasıl Olur?

KEP adresinin formu; gerçek kişilerin kullanımına, tüzel kişilerin kullanımına ve kurumlar arasındaki kullanıma göre farklılaşır.

  • Tüzel kişilerin KEP adresleri mersis numarası ya da kurum adı bilgisinden oluşur. kurumların kısa isimleri, bölüm ve departman isimleri, KEP adresini kurum adına kullanmaya yetkili kişilerin isimleri kullanılabilir.
  • Gerçek kişiler için KEP adresinin; ad soy ad bilgileri ve @hs03.kep.tr şeklinde kullanımı standardize edilmiştir.

KEP Kullanmak için Elektronik İmza Almam Gerekiyor Mu?

Evet, eğer KEP sistemini sadece “alıcı” olarak kullanmayacaksanız e-İmza almanız gerekir.

KEP Adresi Kimlere Verilir?

KEP adresi; vergi mükellefi olan şirketlere, kamu kurumlarına, serbest meslek sahiplerine ve diğer yasal kişi ve kurumlara verilir.

Birden Fazla KEP Hesabı Alabilir Miyim?

Evet, hem gerçek hem de tüzel kişilerin birden fazla KEP hesabına sahip olması mümkün.

KEP Hesabımı Başkasına Devredebilir Miyim?

Hayır, bir KEP hesabı bir başkasına devredilemez veya aktarılamaz.

KEP Adresi Ücreti Nedir?

KEP adresinin ücreti her yıl güncellenir ve servis sağlayıcıya göre değişebilir. En güncel ücret bilgisine KEP sistemi üzerinden erişilebilir.

KEP Adresi Nasıl Kapatılır?

KEP adresi, sistem üzerinden başvuru sağlanarak kapatılabilir. Kapatma işleminden sonra KEP üzerinden posta alıp göndermek mümkün olmaz. Sisteme erişimin tamamen iptal edilmesi ise 3 ayın sonunda gerçekleşir.